Kako odabrati pravu boju

Karbon Ton karta

Geometrija prostora u našoj kući i upotreba boje može doneti velike promena na naš stil života, prijatnu atmosferu u prostoru, osveženje, dezinfekciju i lepotu naših zidova. Kojom bojom obojiti prostor, a da ne napravite neku grešku je najčešće pitanje?

Pravilnim izborom boje i upotrebom možemo korigovati mnoge estetske nedostatke našeg prostora. Često želimo da se rešimo uzanih hodnika, tamnih prostorija, klaustofobičnih prostora, niskih plafona i dr.

Pre odabira boje moramo odgovoriti na sledeća pitanja:

  • Kolika je veličina prostorije?
  • Kakva je namena prostorije?
  • Kolika je osvetljenost prostora?
  • Kakva je geometrija prostora?

Mali saveti za dobar odabir boja

Odabir boja enterijera

Prvo je neophodno da odaberete glavni ton, boju za vašu kuću. Tu boju je najbolje koristiti za najveće prostorije u vašem domu, po pravilu što je prostorija veća boja treba da je mirnija.

Uzane prostorije sa jako bliskim zidovima treba takođe obojiti svetlim bojama, ali hladnijih nijansi sa sjajnim efektom, dobićemo vizuelno šire prostorije.

Najudaljenije strane zidova ćemo približiti tako što ćemo ih obojiti tamnijim, ali toplijim bojama, sa mat efektom. Ovakve nijanse približavaju zidove, odnosno vizuelno sužavaju prostor.

Jačina upotrebljenih boja imaju veliki efekat na doživljaj veličine sobe.

Svetle boje imaju efekat kao da povlače – udaljavaju tj. šire prostorije.

Tamnije nijanse boja daju utisak približavanja tj. sužavanja prostora.

Ako obojite tavanicu hodnika kod ulaznih vrata vrlo tamnom bojom, a tavanicu dnevnog boravka najsvetlijim tonom, dnevna soba će izgledati još prostranija i vizuelno šira.

Odabir boja enterijera

Ako želite da naglasite neki element u prostoru - kamin, arhitektonski detalj, nišu u zidu itd. obojite ga u boji koja je kontrastna u odnosu na boju najveće zidne površine.

Sunčana svetlost, tj. orjentacija prostora u odnosu na strane sveta, takođe igra važnu ulogu pri odabiru boja. Sobe okrenute prema severu, dobijaju malu količinu svetlosti. Ako je ima, tada je plavičastog tona. Takvi prostori su hladni, sve dok ih ne obojimo nekom toplijom bojom. Toplinu možemo postići i bojenjem samo jednog zida. Sobe okrenute prema jugu su tokom dana preplavljene svetlošću, odnosno žutim tonovima. Takvim tonovima prijatno osveženje biće hladni efekti plave ili zelene boje, tonovi dovoljno hladni da apsorbuju višak sunčeve energije.

Karbon doo

Cara Dušana L3/4

34300 Aranđelovac, Srbija

Tel: +381.63.339.225

e-mail: info@karbon.rs